Као новоизабрани председник Укниса овим путем изражавам захвалност члановима који су ми дали поверења да обављам тако озбиљну и часну дужност након одласка нашег Воје. Трудићу се и надам се да ћу заједно са органима и свим члановима УКНИС-а, наставити напоре да наша струка и наше удружење заузме место у ситему у ком по свему припада.

Скупштину која је одржана 14.06.2020. године обележило је најпре присуство и учешће великог броја чланова што је најбољи показатељ да пре свега млађе колеге у УКНИСУ виде право место и право окружење где могу наћи стручну и колегијалну подршку.

Припрема и сам рад скупштине у потпуности су били посвећени што јаснијем дефинисању УКНИС-а као репрезентативног удружења и што прецизинијем дефинисању активности и бенефита које пре свега чланови УКНИС могу остварити на основу тог статуса удружења. Чланови су упознати са новим правилником о лиценцама, поступку по захтевима за утврђивање статуса самосталног стручњака у култури и другим условима да се УКНИС међу првим репрезентативним удружењима из области нематријалног културног наслеђа максимално прилагоди важећим прописима. Истовремено планиран је низ активности: саветовања, обнављање Војиних семинара, организовање других облика едукације чланова, издавачка делатност, израда посебног правилника о додели награда УКНИС, праћење и јавна стручна оцена активности чланова али и свих других догађаја који се тичу активности чланова и самог удружења, промоција удружења, контакти са сталим субјектима који се баве нематеријалним културним наслеђем. Укратко, јединствен је закључак да УКНИС као репрезентативно удружење мора непрекидно радити у свим срединама и на свим нивоима на својој промоцији, како у оквиру струке тако и на нивоу институција и државних органа на свим нивоима.

Искрено се надам да ћемо сви заједно успети да УКНИС и чланове УКНИС-а у наредном периоду учинимо репрезентативним у сваком погледу.

Председник УКНИС-а
Горан Пауновић
* * *

ПОЗИВ НА СКУПШТИНУ УКНИС-а

Поштоване колеге кореографи, уметнички руководиоци, стручни руководиоци, учитељи играња, аранжери традиционалне народне музике, уметнички руководиоци народних оркестара, корепетитори, руководиоци певачких група, позивамо Вас на редовну Скупштину УКНИС-а, која ће се одржати 14.6.2020. године у Београду у просторијама АКУД-а ВТШ „Нови Београд“, Бул. Зорана Ђинђића 152а, Нови Београд (прекопута Студентског града Н.Бгд) у 12 часова.

Пожељно је да се окупимо и поред редовних тема обавезно продискутујемо о могућностима за доделу Статуса Самосталног Стручњака у Култури РС, као и о осталим горућим питањима која нас притискају.

Добродошли су сви чланови, они који то желе да постану као и сви остали чувари струке, а право гласа имају само редовни чланови (који су измирили чланарину). Сходно тешкој ситуацији можете чланарину уплатити из неколико делова до краја године.

* * *

Поштоване колеге,

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА донело је након заједничких консултација препоруку и услове за наставак редовних активности ансамбала народних игара и песама!

Одлука је ступила на снагу даном доношења.

Молимо све чуваре традиције да проуче препоруку и придржавају је правила.

Удружење кореографа народних игара Србије – репрезентативно удружење у култури Р.Србије жели Вам срећан повратак на редовне активности и позива на Скупштину УКНИС-а средином Јуна, на којој ће једна од главних тема бити СТАТУС САМОСТАЛНИХ СТРУЧЊАКА у Култури.

Срдачан поздрав

Председник УО УКНИС-а

Драган Пантелић

Препорука Минисатрства културе

* * *

Poštovani prijatelji, napustio nas je dragi Vojin Voja Jovanović, dugogodišnji amaterski pregalac, borac za očuvanje tradicije srpskog naroda, jedan od osnivača Udruženja koreografa Srbije i predsednik udruženja, koreograf i dugogodisnji umetnički direktor AD Novi Beograd.

Otišao je čovek koji nas je učio, podsticao, podržavao i nadasve voleo. Čovek koga smo mi voleli. Izgubili smo velikog prijatelja. Ostaće nam sećanja na dragog Voju i amanet da završimo zapoceto i nastavimo tamo gde smo sa Vojom stali.

Samo tako sačuvaćemo lik i delo našeg dragog Voje i doprineti da se i njegove ,nažalost neostvarene želje ostvare.

Sahrana je u sredu 27.11.2019.godine. Opelo počinje u 13:45 na Starom Bežanijskom groblju.

Prethodno održaće se komemoracija u 11h u sali na Politehničkoj akademiji na Novom Beogradu.

* * *